Fråga Facket - 020-56 00 56

Svar på tal

Vad hjälper det om du vill vad du har rätt till men inte vet hur du ska få fram det? Här har vi listat svar på tal på de vanligaste kommentarerna våra medlemmar har fått.Nej till svartjobb

 

”Du förstår väl att jag inte kan betala dig för att sälja glass om det regnar!”

Vi frågar på stan om solskensavtalDet kanske är begripligt att chefen inte VILL betala när det inte finns kunder, men lagen är tydlig här. Hen måste göra det ändå.

”Jag kan inte betala dig för att provjobba”

Vi frågar på stan om provjobbDin tid är lika värdefull som alla andras. Dessutom är en arbetsgivare som inte vill betala för sig inget att ha. Sök vidare!

”Vi måste säga upp dig på grund av XXX.”

Det är tyvärr inte ett giltigt skäl. Din chef måste helt enkelt hitta ett sätt att lösa det – men det är inte att ge dig sparken.

”Vi behöver ha dig provanställd längre än 6 månader.”

Vi frågar på stan om provanställningLagar är lagar. Och om din chef inte är beredd att ge dig fast anställning efter 6 månader är chansen att du får det senare ganska liten.

”Vi tar det svart, va?”

Vi frågar på stan om svartarbeteDet finns bara ett svar: Nej. Någon kommer att tjäna på att du jobbar svart, men det är inte du.

”Man behöver inte alltid anställningsbevis.”

Vi frågar på stan om anställningsbevisJo! Att be om ett anställningsbevis handlar inte om att misstro chefen. Det handlar om en vanlig affärsöverenskommelse som ger tydlighet för alla. Den som ifrågasätter det har nog en anledning, stå på dig!