Fackets hjälptelefon - 020-56 00 56

Svar på tal

Vad hjälper det om du vill vad du har rätt till men inte vet hur du ska få fram det? Här har vi listat svar på tal på de vanligaste kommentarerna våra medlemmar har fått. Har du fler? Hashtagga #najsjobb med din berättelse och vad du sa.Nej till svartjobb


”Vi behöver ha dig provanställd längre än 6 månader.”

Lagar är lagar. Och om din chef inte är beredd att ge dig fast anställning efter 6 månader är chansen att du får det senare ganska liten.


”Vi tar det svart, va?”

Det finns bara ett svar: Nej. Någon kommer att tjäna på att du jobbar svart, men det är inte du.

Är det något vi kan så är det att svara på frågor om vilka rättigheter, och skyldigheter, man har på jobbet. Här har vi listat några av de vanligaste. Hittar du inte din fråga? Maila eller ring oss!


”Vi måste säga upp dig på grund av XXX.”

Det är tyvärr inte ett giltigt skäl. Din chef måste helt enkelt hitta ett sätt att lösa det – men det är inte att ge dig sparken.


”Jag kan inte betala dig för att provjobba”

Din tid är lika värdefull som alla andras. Dessutom är en arbetsgivare som inte vill betala för sig något att ha. Sök vidare!


”Du förstår väl att jag inte kan betala dig för att sälja glass om det regnar!”

Det kanske är begripligt att chefen inte VILL betala när det inte finns kunder, men lagen är tydlig här. Hen måste göra det ändå.


”Man behöver inte alltid anställningsbevis.”

Jo! Att be om ett anställningsbevis handlar inte om att misstro chefen. Det handlar om en vanlig affärsöverenskommelse som ger tydlighet för alla. Den som ifrågasätter det har nog en anledning, stå på dig!