HITTA JOBBUng kvinna vid laptop. Huvudet i handen, ser drömmande ut.

Det finns många sätt att hitta jobb på. Det kan vara genom arbetsförmedlingen eller andra liknande sidor. Det kan vara på en annons eller genom någon kontakt. Ett annat sätt kan vara att leta upp de företag där du vill jobba och ta kontakt och presentera dig.

ATT HITTA VIA KONTAKT

Jobben kan finnas närmare än du tror. Kanske har din mamma en arbetskompis vars fru äger ett företag som söker sommarjobbare? Grannen kanske jobbar på en restaurang som letar efter extrajobbare? Ett bra tips är att be föräldrar och släktingar att sprida ut i bekantskapskretsen att du letar efter jobb. Även om det letandet inte ger dig något jobb just den här gången är det här ett bra sätt att visa initiativförmåga. Kanske leder det till att någon kommer ihåg dig nästa gång de letar efter extra personal. Att leta efter jobb via kontakter passar speciellt bra för dig som inte har hunnit få så mycket jobberfarenhet.

ATT HITTA VIA ANNONS

När hittar jobb via en annons måste du oftast skicka in en jobbansökan. Se under Söka jobbet för att hitta tips och råd över hur du ska gå till väga.

ATT SÖKA UPP FÖRETAG DIREKT

Det gäller att tänka till och vara lite förutseende när man ska hitta jobb. Står det i lokaltidningen att en ny restaurang ska etablera sig i centrum kan man ta kontakt direkt med ägaren även om han eller hon inte har annonserat efter personal. Man kan också fundera på vilka branscher och företag som kan behöva extra personal inför olika säsonger. Det kan till exempel vara smart att ringa runt till glasskiosksägarna inför sommaren och att kontakta den lokala skidanläggningen till vintern.

Arbetsgivare brukar uppskatta initiativförmåga och därför kan det vara en bra idé att ringa direkt till de arbetsplatser där man kan tänka sig jobba. Titta helt enkelt på Eniro eller liknande sidor och gör en lista över de ställen där du skulle kunna tänka dig att arbeta. Ring upp och fråga om de har behov av sommarjobbare eller extrapersonal.

ATT SÖKA PÅ NÄTET OCH HOS ARBETSFÖRMEDLINGEN

Det finns massor av sidor för jobbsökning och det är viktigt att hitta de som är seriösa. Vi kan inte rekommendera några speciella, mycket hänger på vem du är och vilka erfarenheter du har.  Den lättaste sidan att börja på är arbetsförmedlingens, dit ska alla lediga platser anmälas så att alla arbetssökande ska ha samma chans att söka. Utöver platsannonserna har de en massa bra tips och funktioner på hur du förbereder dig. Med deras jobbsökarguide kan du få hjälp att skriva ansökningshandlingar, träna intervjufrågor samt se exempel med mera. Har du svårt att få tillgång till dator kan du gå till den arbetsförmedlingslokal som ligger närmast. Där finns tryckta versioner av platsjournalen och där finns kunnig personal som du kan få råd och tips av.

LÄNKAR

Här hittar du arbetsförmedlingens sida för arbetssökande